75 jaar de Ploegh

75 jaar De Ploegh  “Toen–nu–straks”
LKG de Ploegh viert haar 75-jarig jubileum met 4 exposities op 4 locaties in Amersfoort. We kijken terug naar ons ontstaan in 1945 aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en blikken vooruit naar onze toekomst. De Ploegh is uitgegroeid tot een actieve vereniging van kunstenaars met uiteenlopende disciplines, die elkaar onderling inspireren en uitdagen. Het resultaat is te zien bij de volgende exposities:

Galerie de Ploegh: 75 jaar De Ploegh – alle leden in beeld
Van alle leden is een werk aanwezig tijdens de grote exposite in onze galerie. Naast bekende grafiek, ontdek je ook keramiek, fotografie en schilderkunst. Kunstenaars komen elkaar in de galerie tegen, wat zorgt voor interessante cross-overs. We tonen de diversiteit en verscheidenheid die er binnen de kunst is. Gedurende de expositie zijn kunstenaars aanwezig voor een meet & greet.

Geopend van 26 september t/m 8 november 2020.
Locatieadres: Galerie de Ploegh – Coninckstraat 58 – 3811 WK Amersfoort – www.deploegh.nl

Museum Flehite: Vrijheid = Verbeelding
Museum Flehite combineert een tentoonstelling over Bep Rietveld met werk van 18 beeldend kunstenaars van De Ploegh. Bep Rietveld, dochter van architect Gerrit Rietveld, verbleef in de Tweede Wereldoorlog in verschillende Jappenkampen en maakte daar voor de moeders portretten van hun kinderen. Het maken van tekeningen hielp haar de oorlog te overleven. Dit inspireerde Ploegh-kunstenaars tot het maken van klein en intiem werk rondom het thema: Vrijheid = Verbeelding. Het meeste werk is te zien in de vitrines van Museum Flehite, op de benedenverdieping van het museum.

Geopend van 26 september t/m 8 november 2020.
Locatieadres: Museum Flehite – Westsingel 60 – 3811 BC Amersfoort – www.museumflehite.nl
Archief Eemland in het Eemhuis: ‘Nou gaan we ploegen!’
De Ploegh is opgericht door 3 jonge Amersfoorters (Toon Tieland, Max Keuris en Joop Traarbach) die elkaar vonden in de oorlog in het illegale bestaan als kunstenaar en na mei 1945 de kunstakker wilden gaan ‘omploegen’. Meerdere plekken in Amersfoort vertellen hun eigen historie en die van De Ploegh. Deze zijn o.a. door Martin Brink en zijn school in beeld gebracht. Drie fotografen, leden van de Ploegh nu bezochten diezelfde plekken en maakten daar fotografische impressies anno 2020 van. 

Geopend van 16 oktober 2020 t/m 31 maart 2021.
Locatieadres: Archief Eemland – Eemplein 73 – 3812 EA Amersfoort – www.archiefeemland.nl

Rietveldpaviljoen: De zielenroerselen van de kunstenaar
Architect Gerrit Rietveld: ‘Elke ware schepping verandert het inzicht, de eisen en de behoeften van de tijd en komt in botsing met nog heersende eisen en behoeften uit vorige perioden. Een schepping moet dus de plaats veroveren in plaats van te beantwoorden aan de geldende eisen en de noodzakelijkheid.’
Op basis van dit citaat leveren 32 kunstenaars, waaronder 2 jonge gastkunstenaars een onverwachte, bijzondere bijdrage met de nadruk op het experiment. Naast installaties en groter monumentaal werk, tonen zij series van kleiner werk.

Geopend van 22 oktober t/m 8 november 2020.
Locatieadres: Rietveldpaviljoen – Zonnehof 8 – 3811 ND Amersfoort – www.033fotostad.nl

Mijn werk is te zien bij twee van de vier exposities namelijk in Galerie de Ploegh en in het Rietveldpaviljoen.

Meer informatie over de exposities vind je op genoemde websites en www.deploegh.nl