Kunstlijn-weekend 2021 als vanouds

KUNSTLIJN-WEEKEND 2021 ALS VANOUDS

Na een jaar van stilte vindt op zaterdag 6 november en zondag 7 november de 36e editie van Kunstlijn Haarlem plaats. Op vrijdag 5 november om 20.00 uur wordt dit jaarlijkse evenement voor hedendaagse kunst feestelijk geopend in de Gravenzaal in het Stadhuis van Haarlem. Burgemeester Jos Wienen, directeur Kunstlijn Haarlem Joke Breemouer en theatermaker Steef de Jong geven dan het officiële startschot voor Kunstlijn 2021.

Het thema van Kunstlijn 2021 is Verlichte Verdwaling. Na een lange tijd kunnen kunstenaars weer hun atelierdeuren openen en de resultaten van hun creatieve zoektochten tonen. Kunstliefhebbers kunnen weer op zoek naar kunst van hun eigen smaak en een uniek kijkje nemen achter de schermen bij kunstenaars. Alle kunstliefhebbers zijn op beide dagen tussen 11.00 uur en 17.00 uur van harte welkom in de ateliers in en rondom Haarlem. Verlichte Verdwaling richt zich op kunstliefhebbers die kunst van dichtbij willen ervaren, verzamelen en kopen. Kunstlijn Haarlem beoogt met het Kunstlijn-weekend beeldende kunst centraal te stellen, kunstenaars met kunstliefhebbers te verbinden en Haarlem met onverwachte en vernieuwde vergezichten te verrijken.

Gevarieerd programma
Het Kunstlijn-weekend staat in het teken van hedendaagse kunst en de ontwikkelingen daarin. Met ruim 200 deelnemende kunstenaars, die hun werk tonen bij circa 140 ateliers, broedplaatsen, winkels, musea en galeries, komt iedere kunstliefhebber aan zijn trekken. Speciale tentoonstellingen zijn te zien in het Provinciehuis (On-bepaald), de Kloostergangen (Carte Blanche), de in een jachthuis getransformeerde Sociëteit Vereeniging (‘Gelijk een hinde die naar waterbeken smacht zo smacht mijn ziel naar U, oh God’, psalm 42) en de Vishal (Dwaalwegen). Ook bij kleinere, soms verstopte locaties zoals het Seinwezen, HOF20, Studio37, Fotostudio Burgwal, het Veerkwartier en nieuwkomer De Pletterij zijn interessante exposities te zien. De Waarderpolder is vertegenwoordigd op verschillende locaties en ook in de omliggende gemeenten Velsen en Heemstede zijn tal van kunstenaarsateliers en tentoonstellingen te bezoeken. Een overzichtstentoonstelling van het Kunstlijn-weekend is te zien in Kunst Centrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 van zaterdag 23 oktober tot en met zaterdag 13 november. Hier kunnen kunstliefhebbers zich voorbereiden op én nagenieten van het Kunstlijn-weekend.

KinderKunstlijn
Kunstlijn Haarlem organiseert tijdens het Kunstlijn-weekend de derde KinderKunstlijn: een wandeling door de stad langs Kunstlijn-locaties en inloopworkshops bij musea voor gezinnen met jonge en oudere kinderen. Door middel van educatieve opdrachten uit het kijk- en doeboekje leren kinderen kijken naar kunst. Daarnaast bood de KinderKunstlijn de afgelopen maanden op Haarlemse basisscholen een educatief programma aan, waarbij kunstenaars verbonden aan de Kunstlijn hun kennis overdragen aan jonge makers. Het resultaat van de samenwerking is een vrolijke presentatie met kunst door kinderen, in combinatie met werk van gevestigde kunstenaars. Deze tentoonstelling Haarlemse Meesters in Wording is te zien in Museum Haarlem tot en met 2 januari 2022. Kinderburgemeester Yusuf Aypek opent woensdag 3 november om 16:00 uur de expositie.

Plattegrond
De plattegrond en locatie is te vinden in de Kunstlijner. Deze kunstkrant kan voorafgaande aan en tijdens het Kunstlijn- weekend gratis worden afgehaald bij Kunst Centrum Haarlem, de VVV en andere Kunstlijn-locaties. Uitgebreide informatie over het aanbod tijdens het Kunstlijnweekend en last minute wijzigingen zijn te vinden op www.facebook.com/kunstlijn.haarlem en op www.kunstlijnhaarlem.nl.
Op de feestelijke opening 5 november is publiek van harte welkom. Laatste nieuws over de opening wordt via de Kunstlijn-website en social media bekendgemaakt. Natuurlijk houden organisatie en bezoekers zich aan de geldende COVID-maatregelen van de overheid.

Toegang is gratis.